Mental sommarträning
Hej sommarfirare!
Sommaren ska vara en glädjefull tid fylld av utomhusaktiviteter, men för någon som har drabbats av kronisk sjukdom med funktionsnedsättning av någon grad är sommaren något av ett mentalt styrketest. Jag kan naturligtvis bara tala för mig själv, men jag tror att många känner igen känslorna av uppgivenhet, ilska och frustration över att inte klara av de enklaste aktiviteter längre, saker som man tidigare med lätthet genomfört utan att reflektera.
 

En fisketur, ett loppisbesök, ja till och med lite ogräsrensning blir en smärtsam upplevelse och stelheten och den ökade smärta man fått kan finnas kvar i dagar efteråt. Det är sällan värt det, men man vill ju så gärna så ibland står man ut med det.

Är man som jag reumatiker är man även beroende av vädret. Kyligt, fuktigt eller för stark vind är inte bra, men som alla vet är det ofta en bra beskrivning av den svenska sommaren. Så under de soliga och varma dagarna som dyker upp passar jag på att åtminstone sitta ute i trädgården och njuta lite, läsa en bok, lyssna på en podd eller helt enkelt bara fika och sola en stund.

Av mina fem diagnoser (diabetes, spinalstenos, cervikal spondylos, hypotyreos och rematoid artrit) är det nog RA:n som ställer till mest problem. Men det är också den diagnos jag senast drabbats av och jag har nog inte riktigt hunnit anpassa mig efter förutsättningarna ännu.

Jag försöker ta vara på sommar och semester så gott det går och är tacksam för de små guldkornen i tillvaron, som morgonkaffe på balkongen med fågelkvitter i öronen, väldoftande grillbuffé på soldäcket och korta promenader med jycken i den närliggande skogen.

Hoppas du tar vara på sommaren med, så gott du kan….

rabarberfaktor

det låter verklige som en tränings sommar. men man måste väll bara försöka se de positiva i det lilla man klarar av att genomföra under en dag. att bara kunna gå ut med en bok i solen och spreta med tårna i gräset någonstans är en otrolig livsnjutning.

Svar: Jamen precis, vissa dagar är förstås bättre än andra och då klarar man lite mer, men jag är nöjd så länge jag tar mig ut i trägårn för att rycka lite ogräs och ta en fika. Tack för din kommentar och ha en fortsatt skön sommar!
bymarianne.blogg.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress